Herbata to jeden z najbardziej popularnych napojów świata i sięga się po nią już od wielu tysięcy lat. Ma ona wiele postaci, smaków oraz aromatów, warto jednak dowiedzieć się jakie cenne właściwości posiada czerwona herbata, gdyż jest ona jedną z najzdrowszych odmian dostępnych na świecie.
Czerwona herbata – skuteczna walka z nadwagą
Odchudzanie nie jest łatwe i wymaga czasu. Istnieją jednak czynniki oraz produkty pozwalające przyspieszyć walkę ze zbędną wagą. Mowa chociażby o czerwonej herbacie, która posiada znaczne ilości enzymów oraz polifenoli. Te drugie są ściśle związane z produkowaniem mniejszych ilości żółci, wpływają na tempo trawienia oraz sprawiają, że tłuszcz szybciej modyfikuje się w energię. Czerwona herbata odpowiada także za obniżenie poziomu cholesterolu. W jej składzie można wymienić związki mineralne, mikroelementy, kofeinę, mangan, wapno i fluor (dobrze sprawdza się u osób mających problemy z próchnicą).
Warto jednak zdawać sobie sprawę, że wypijanie kilku filiżanek herbaty nie sprawi, że człowiek zrzuci zbędne kilogramy. Jest ona jednak w stanie w połączeniu z racjonalną dietą oraz aktywnością fizyczną przyspieszyć walkę z nadwagą. Jedna filiżanka przed każdym posiłkiem sprawi, że rezultaty będą widoczne jeszcze szybciej.
Czerwona herbata – inne właściwości
Jest to herbata wspierając trawienie oraz pozbywająca się nieprzyjemnego uczucia przepełnienia, które dotyka wielu ludzi po zjedzeniu posiłku. Dzięki jej obecności w organizmie, soki żołądkowe zostają szybciej produkowane, co dobrze wpływa na trawienie. Dodatkowo, wykazuje ona działanie pobudzające, a to za sprawą występującej w niej kofeiny. Po herbatę warto sięgnąć także w przypadku zmagania się z różnymi infekcjami, gdyż jest ona w stanie szybko rozprawić się z bakteriami oraz wirusami występującymi w organizmie. To napój, który należy pić w trakcie grypy oraz przeziębienia, a także biegunki i infekcji dziąseł.
Powyżej zostało wspomniane, że czerwona herbata zawiera kofeinę, jednakże nie są tak duże ilości jak w przypadku kawy. Potrzebne jest wypicie 5, a nawet 6 filiżanek herbaty, aby ilość przyjętej kofeiny była równa jednej filiżance małej czarnej. Inaczej wygląda również proces wchłaniania, gdyż w przypadku kawy, kofeina pobudza niemalże od razu układ krwionośny. Z kolei ta zawarta w herbacie na przyswojenie potrzebuje większej ilości czasu. Energia więc zachowana jest na dłużej i dostarczana do organizmu zdecydowanie łagodniej niż w przypadku kawy.
Dodaj komentarz