Każdy człowiek pragnący zachować zdrowie oraz dobrą kondycję musi przyjmować odpowiednie porcje witamin oraz składników odżywczych. Zrównoważona dieta stanowi klucz do sukcesu, który wpływa pozytywnie na samopoczucie oraz nastrój. Dziś postaramy się więc odpowiedzieć Wam, które to witaminy rozpuszczalne w wodzie, a które to w tłuszczach.
Jak poznano witaminy?
Kiedy sięgnąć wstecz do historii witamin, ich odkrywcą, a raczej osobą, którą znalazła witaminę B1 był Kazimierz Funk. Polaka cechowała przede wszystkim bystrość umysłu, dzięki czemu uczęszczał on do szkoły zarówno w Warszawie, jak i Szwajcarii. Wspomnianą witaminę uzyskał z otrąb ryżowych, a w dalszej kolejności w drożdżach oraz mleku. Z kolei nazwa jest ściśle związana z łaciną, gdyż „vita” w łacinie odznacza życie, a „amina” to związek chemiczny. Właśnie taki początek miała witamina B6, C, E i inne. Dzięki nim istniała możliwość na zmaganie się z różnorodnymi chorobami, chociażby szkorbutem, anemią oraz krzywicą. Warto mieć na uwadze, że te oraz inne schorzenia nękały człowieka na skutek braku odpowiedniej diety. W dawnych czasach w sklepach nie można było nabyć różnorodnych owoców, warzyw czy mięsa, ale ludzie żywili się głównie tym co sami wyhodowali bądź uprawiali.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witaminy przyjmowane przez człowieka dzielą się na dwie podstawowe grupy. Jedne z nich rozpuszczają się w tłuszczach, a inne z kolei w wodzie. Kiedy łączy się je w odpowiednie pary, albo spożywa z określonymi produktami organizm nie ma większych trudności z ich wchłanianiem, z reguły odbywa się to wtedy szybciej oraz sprawniej.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
- witamina B1,
- witamina B2,
- witamina B3,
- witamina B5,
- witamina B6,
- witamina B9 oraz B11,
- witamina B12,
- witamina P.
Warto zdawać sobie sprawę, że wymienione witaminy, które nie rozpuszczają się w wodzie nie zostają przechowywane przez ludzki organizm. Wiąże się to z tym, że trzeba je cały czas dostarczać razem z odpowiednimi produktami bądź w formie suplementów diety.
Witamina B6
Jedną z niezwykle istotnych witamin, której nie może zabraknąć w diecie człowieka jest witamina B6. Człowiek nie powinien mieć większych trudności z jej dostarczeniem do organizmu, gdyż występuje w wielu produktach. Mowa głównie o produktach mięsnych, przede wszystkim wieprzowinie oraz drobiu. Poza tym występuje ona również w nabiale. Mimo, iż wymienione powyżej składniki posiadają znaczne ilości witaminy, kiedy poddawane zostają obróbce termicznej (gotowanie, pieczenie) jej ilość znacznie obniża się.
Witamina B6 znajduje się także w bananach, gruszkach, orzechach, papryce, pomidorach, groszku, ziemniakach, czosnku, kapuście i innych.
Jak przyjmować witaminy rozpuszczalne w wodzie?
Ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje różnych mikroelementów i witamin. Nawet przy prawidłowo zbilansowanej diecie, zawierającej wszystkie niezbędne składniki, mogą zdarzyć się niedobory witamin spowodowane problemami z przyswajaniem poszczególnych składników nieekologicznymi metodami upraw. Najzdrowsze jest dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów wraz z pożywieniem. Jednak przy szybkim tempie życia i odżywianiu się przekąskami, przetworzoną żywnością jest to niezwykle trudne.
Podstawowe zasady zażywania witamin
Witaminy to nie cukierki i nie wolno łykać wszystkiego, co jest reklamowane w telewizji. Zwykle na ulotce dołączonej do opakowania można znaleźć instrukcję, jak stosować witaminy i na jakie potrzeby bądź dolegliwości pomagają oraz w jaki sposób je zażywać, aby pozytywnie działały. Olbrzymie znaczenie ma dawkowanie, pora zażycia tabletek, przyjmowanie witaminy przed lub po posiłku i rodzaj płynu, którym popijamy tabletki. Warto wiedzieć, że poszczególne witaminy, minerały i inne substancje oddziałują między sobą i w różny sposób się rozkładają oraz mogą wpływać na leki przyjmowane na stałe. Dlatego osoby chorujące przewlekle przed zażywaniem jakichkolwiek preparatów witaminowych muszą poradzić się lekarza specjalisty.
Więcej nie znaczy lepiej
W przypadku medykamentów, obojętnie jakich, np.: witamin, minerałów, tabletek przeciwbólowych, syropów, kropli, leków bez recepty, nie obowiązuje zasada, że więcej znaczy lepiej. Wręcz przeciwnie – zażycie większej dawki niż zalecana może skończyć się przedawkowaniem i poważnymi konsekwencjami, ze śmiercią włącznie. Przy przyjmowaniu suplementów ważne trzymać określonych pór zażycia kolejnej porcji witamin, ponieważ to pozwala na czerpanie, jak największych korzyści z suplementacji.
Podział witamin
Witaminy dzielą się na 2 główne grupy, czyli na substancje rozpuszczalne w tłuszczach oraz substancje rozpuszczalne w wodzie. Tylko odpowiednie stosowanie witamin może poprawić ich przyswajalność i wchłanialność przez organizm. Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są magazynowane w organizmie. Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zalicza się: witaminę B1, czy (Tiamina ), B2, czyli ryboflawinę, B3, inaczej nazywaną niacyną, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego, B5, czyli kwas pantotenowy, B6, (pirydoksynę) , B9 i B11 , czyli kwas foliowy (niezbędny przy planowaniu ciąży oraz pierwsze 4 miesiące ciąży), B12, czyli cyjanokobalaminę oraz witaminę P. Z kolei witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach są: witamina A, czyli retinol i pochodne, witamina D (kalcyferol) oraz witamina E, czyli tokoferol
witamina K, czyli fitochinon i menadion (oraz inne odmiany witaminy K) . Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być dostarczane przez cały czas wraz z pożywieniem lub suplementami. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach ludzki organizm magazynuje w tkankach bogatych w lipidy. Przyczyną zaburzeń wchłaniania tych witamin jest dieta uboga w tłuszcze.
Skuteczne przyjmowanie witamin rozpuszczalnych w wodzie
Witaminy rozpuszczalne w wodzie występują w różnych składnikach pokarmowych. Warto zapoznać się z informacjami o tym, w jakich produktach zawarte są poszczególne witaminy i włączyć je do codziennej zbilansowanej diety. Rozpuszczają się w momencie połykanie i dlatego trzeba je przyjmować codziennie. Tylko wtedy można zapewnić optymalny poziom witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zostają wydalone wraz z moczem. Polecane jest stosowanie osobnej suplementacji dla witamin rozpuszczalnych w wodzie. Osobno należy zażywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Jedynie witamina B12 i B9 (kwas foliowy) są magazynowane w wątrobie. Większość witamin z grupy B należy przyjmować podczas posiłku, ale trzeba zwrócić uwagę na to, aby jedzenie nie było za tłuste, ponieważ tłuszcze utrudniają wchłanianie się witamin rozpuszczalnych w wodzie. Produkty zawierające ten rodzaj witamin należy przechowywać w lodówce i nie wolno ich rozgotować, bo tracą większość cennych witamin. W formie suplementu najlepiej przyjmować je na pół godziny przed pierwszym posiłkiem lub dwie godziny po nim. Warzywa powinno gotować się na parze, a pozostałą po nich wykorzystać do zagęszczania zup.
Właściwości witamin rozpuszczalnych w wodzie
Witamin z grupy B, które rozpuszczają się w wodzie, są łatwo wchłaniane przez jelita, a ich nadmiar wydalany jest z moczem, więc ryzyko przedawkowania i toksyczności jest niskie. Ich minusem jest to, że szybko pojawia się niedobór.
Suplementy należy przechowywać w suchym miejscu. Podczas zażywania należy jej popijać wodą lub sokiem. Kobiety w ciąży lub matki karmiące mogą przyjmować jedynie suplementy zalecone przez ginekologa i przeznaczone dla pań w tym okresie życia. Witaminy rozpuszczalne w wodzie w postaci suplementów powinny pochodzić z pewnych źródeł – od uznanych, certyfikowanych producentów. Suplementy mogą wpływać na wchłanianie leków, a nawet je zaburzać, co może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia.
Super wyczerpujący artykuł. Fakt w ciąży trzeba uważać i dobrze jest konsultować takie kwestie z ginekologiem.