Kuchnia

3 pomysły na wykorzystanie koncentratu pomidorowego, jeśli nie lubisz pomidorowej

koncentrat pomidorowy
koncentrat pomidorowy

Koncentrat pomidorowy jest produktem, który gości w każdej polskiej kuchni. Jest podstawą najsłynniejszej i chyba najprostszej w wykonaniu zupy pomidorowej. Załóżmy jednak, że nie lubisz popularnej „pomidorówki”, albo zupa ta po prostu „przejadła” się i znudziła twojej rodzinie. Do czego jeszcze można wykorzystać koncentrat pomidorowy?

Poznaj 3 ciekawe i sprawdzone pomysły…

  1. Sos pomidorowy.

Sos na bazie koncentratu pomidorowego, jest bardzo prosty do wykonania. Poradzi sobie z nim nawet osoba zupełnie zielona w kuchni. Jednocześnie sos ten nadaje charakter wielu potrawom. Na przykład popularnym, polskim gołąbkom. Choć przyrządza się gołąbki również w sosie pieczarkowym, na przykład, to najbardziej znane są i najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Wprawdzie gołąbki nie są tak całkiem proste w wykonaniu, jeśli to dla ciebie jednak nieco za trudne, a chcesz kogoś przyjemnie zaskoczyć w kuchni, kup dobrej jakości gotowe gołąbki, a sos pomidorowy do nich zrób własnoręcznie  – to naprawdę nie jest trudne, a w sieci na pewno znajdzie się niejeden dobry przepis.

Kiedy już poznasz tajniki przyrządzania sosu pomidorowego, pamiętaj, że sprawdzi się on również jako dodatek do klopsów, czy spaghetti.

  1. Ryba po grecku.

Wprawdzie w przypadku tej popularnej potrawy koncentrat pomidorowy nie jest bazą, ale stanowi ważny dodatek. Odpowiednie proporcje warzyw, przypraw i koncentratu, przy dobrze dobranym gatunku ryby, zapewnią niesamowite doznania kulinarne. Ryba po grecku sprawdzi się nie tylko jako potrawa wigilijna, czy postna. Jest doskonałym pomysłem dania na kolację, zwłaszcza, że również nie jest potrawą bardzo skomplikowaną. Warto zapytać mamę lub babcię o sprawdzony przepis na rybę po grecku i w praktyce zastosować kolejny pomysł na koncentrat pomidorowy w kuchni.

  1. Fasolka w sosie pomidorowym.

Drobna biała fasolka w delikatnym sosie pomidorowym, to tradycyjne danie kuchni angielskiej. Wprawdzie omawialiśmy sos pomidorowy powyżej, jednak do fasolki przyprawiamy go nieco inaczej, delikatniej.

Fasolkę można też przyrządzić z podsmażoną cebulą, wędzonym boczkiem i przyprawami. Kiedy dodamy do tego koncentrat pomidorowy i chwilę razem pogotujemy, uzyskamy popularną fasolkę po bretońsku.

 

Jak widzimy, najpopularniejsze i najprostsze potrawy nie istniałyby bez koncentratu pomidorowego. Warto więc mieć go zawsze pod ręką.

Oczywiście koncentraty pomidorowe różnią się w zależności od producenta. Zwykle te tańsze zawierają mniej pomidorów, co często widać gołym okiem, o ile koncentrat przechowywany jest w szklanym słoiczku. Kiepski koncentrat pomidorowy może nas nieprzyjemnie rozczarować, ponieważ zwykle nie wystarczy go po prostu dodać więcej, żeby uzyskać pożądany efekt. „Podrabiany” koncentrat nie ma wystarczająco intensywnego pomidorowego smaku i aromatu.

Oczywiście nie znaczy to że tylko znane z reklam, najdroższe marki koncentratów pomidorowych, są dobre. Warto wypróbować kilka rodzajów koncentratu, a na pewno wybierzemy ten ulubiony, najlepszy do naszych potraw.

Dodaj komentarz

W tym miejscu możesz zostawić swoją opinię