Bita śmietana to słodki przysmak o subtelnym smaku. Można ją nabyć w formie słodzonego sprayu aplikowanego prosto z butelki. Atut gotowej śmietany w aerozolu stanowi łatwość serwowania, natomiast mankamentem jest skład – pełen emulgatorów i stabilizatorów. Pełnią one funkcję zagęstników, zapewniając odpowiednią konsystencję produktu, natomiast z pewnością nie są przyjazne dla ludzkiego organizmu. Dobrym wyborem nie jest również bita śmietana na bazie ubitego z mlekiem proszku z torebek, oferowanego przez wielu producentów z branży spożywczej. Zdrową alternatywę dla sztucznej bitej śmietany stanowi ta przyrządzana własnoręcznie, na bazie naturalnych składników.
Domowa bita śmietana – składniki
Do przygotowania bitej śmietany w warunkach domowych nie potrzeba zakupu długiej listy składników. W podstawowej wersji przepisu wystarczą dwa produkty: gęsta, dobrze schłodzona śmietana i cukier puder. Najważniejsze, aby śmietana miała w składzie odpowiednią ilość tłuszczu – powinna to być tak zwana kremówka o zawartości tłuszczu na poziomie 30 lub 36%. Im gęstsza, tym łatwiej i szybciej będzie ją ubić. Śmietanę łączy się z cukrem pudrem, dodając jedną czubatą łyżkę pudru na każde 250 ml kremówki. Takie proporcje gwarantują puszystą konsystencję deseru. Chcąc nadać mu wyjątkowego zapachu i smaku, można pokusić się o dodanie ekstraktu z wanilii, likieru amaretto, aromatycznej kawy czy skórki pomarańczowej.
Bita śmietana – sposób przyrządzania
Wyjętą z chłodziarki kremówkę należy przelać do naczynia o wysokich ściankach, a następnie przez około pół minuty ubijać za pomocą robota kuchennego. Najlepiej czynić to, wykorzystując najniższe obroty miksera. Dopiero po upływie 30 sekund warto zwiększyć je na maksymalne. Śmietanę ubija się do chwili, aż uzyska ona gęstą konsystencję. Pod koniec miksowania, zanim stanie się całkowicie sztywna, należy dodać cukier puder, ewentualnie inne dodatki zapachowe bądź smakowe. Dalsze ubijanie zalecane jest do momentu, aż wanilia czy likier równomiernie połączą się z kremówką, tworząc jednolitą masę. Nie wolno zbyt długo miksować śmietany, aby nie dopuścić do jej zwarzenia. Wówczas nie będzie nadawała się do spożycia, a cały trud jej przygotowania pójdzie na marne.
Gotową bitą śmietanę koniecznie trzeba wstawić do lodówki i spożyć nie później niż do upływu doby. Najlepiej zaś uczynić to w ciągu kilku godzin, pamiętając o tym, że bita śmietana jest produktem szybko psującym się. Aby przedłużyć jej trwałość, można na etapie ubijania dodać łyżkę rozpuszczonej żelatyny lub serek mascarpone (w proporcji serka do kremówki wynoszącej 1:2). W ten sposób bita śmietana nabierze nieco kremowej konsystencji.
Bita śmietana – wyśmienity dodatek do domowych deserów
Domową bitą śmietaną można ozdobić niejeden deser. W połączeniu z owocami będzie smakowitym i doskonale wyglądającym dodatkiem do gofrów, galaretki owocowej czy lodów, zwłaszcza jeśli te zostaną podane w atrakcyjnych pucharach. Z bogatym asortymentem dekoracyjnych kielichów zapoznasz się na: pucharydeserowe.pl. Śmietaną można także udekorować wierzch kawy wlanej do efektownych szklanek. Ich szeroką ofertę znajdziesz na: https://www.pucharydeserowe.pl/oferta/puchary-deserowe-szklanki. Bitą śmietanę warto również wykorzystać do ozdobienia domowych naleśników z serem lub owocami.
Dodaj komentarz